Протест в бяло: Медицинските сестри с искания за достойно заплатен труд

Професионалистите по здравни грижи излизат на протест в цялата страна.

Демонстрации ще има както в столицата, така и във Варна, Бургас, Добрич, Сливен, Пазарджик, Казанлък и други.

Организаторите настояват болниците да не бъдат търговски дружества, а заплащането им да бъде по-високо, съобщава БТВ. Те обясняват, че в момента по Колективен трудов договор заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 г. година трябва да е минимум 900 лева, но това почти никъде не се спазва.
В Бургас събралите се на протеста настояват за стартова заплата колкото 2 минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи и по-добри условия на труд. И синдикатите, и съсловната организация се разграничиха от протеста. Недоволните се организират основно в социалните мрежи.

Заради ниското възнаграждения много от медицинските сестри са принудени да работят на повече от едно място.

Мария Николова например се налага да съчетава 3 работни места – в ТЕЛК и в медицински център.

Искаме да се оцени нашият труд, който е стресов и тежък, посочи Светла Чалъкова, старша сестра в спешното отделение. „Държим заплатите ни да станат нормални, за да можем да си вършим добре работата и да си гледаме семействата”, допълни тя.

Добринка Христова, организатор на протеста в морския град, заяви, че сред колегите ѝ има страх от натиск, ако излязат да протестират.

„Има страх от това да не си получат допълнителните възнаграждения, от това да не се оказва психически тормоз върху колегите. Никой не иска да застане да говори за този страх, който е повсеместен. Но със страх нищо не се извоюва”, категорична е тя.

Медицинските специалисти в Бургас ще излязат на протест по обяд на две места – пред държавната болница и пред общината.

Протестиращи има и във Враца. Основната заплата на редова медицинска сестра в областната врачанска болница е 540 лв. Според протестиращите е почти невъзможно да се живее с такава заплата.

„В болницата нещата се подобриха коренно от последните протести, имаме медикаменти и консумативи, но основните работни заплати на специалистите по здравни грижи са твърде ниски”, посочи Елеонора Колева, хирургична сестра.

Протестиращите подкрепят исканията на национално ниво –  да се увеличи процентът прослужено време на 1,2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд, да има доплащане за спешни и интензивни отделения.

Вчера се проведе среща между синдикатите и съсловната организация със здравния министър Кирил Ананиев и премиера Борисов.

На нея се стигна до извода, че се правят стъпки в правилната посока – отпуснати са допълнителни средства и се преговаря за подписване на колективни трудови договори по места.