Строим 3 нови лагера за бежанци за 9,3 млн. лева

Три нови бежански лагера ще бъдат изградени в Елхово, Любимец и Малко Търново.

Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на МВР. Общата ѝ стойност е 9 313 900 лева без ДДС. Лагерите ще бъдат изградени от фургони тип контейнер.
Най - големият от трите лагера е с капацитет за 1600 души и ще бъде в Елхово. Той ще бъде разположен на имот на "Гранична полиция. Обществената поръчка посочва, че той ще бъде разположен на площ от 27 декара, на които ще има 204 спални контейнера с дължина 7 метра. Според местните обаче трябва да има обществено допитване. Кметът Петър Киров коментира пред Би Ти Ви, че никой не е искал мнението му и разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки. „В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още той. В близкото село Бояново са в протестна готовност както през 2016 г. Казармите на бившия сапьорен батальон в Бояново тънат в разруха над 20 години. Те са разположени на 300 декара площ. През 2016 г. местните излязоха на протест срещу намеренията на това място да бъдат настанени бежанци.
В Любимец за целта ще бъде използван терен с площ от 15 392 кв.м., разположен на улица "Одрин" 73. Новият лагер ще бъде съществуващият досега Транзитен център за бежанци, а капацитетът му ще е за 1088 души.