Варненската "Спешна помощ" има остра нужда от нови линейки

Дългата и интензивна експлоатация ни пречи, като през последните дни имаше проблеми с линейки и трябваше да ходим по адреси с по-малко коли.

 От това се оплакаха от "Спешна помощ" във Варна. Центърът за спешна медицинска помощ в морската ни столица е третият най-голям в страната. Затова и от там се надяват на нови линейки възможно най-бързо – нещо, което е обещано от здравното министерство. Би трябвало до месец юни да дойдат и първите линейки във Варна, като общо в страната трябва да бъдат доставени 280 линейки за следващите три години. Освен това се чакат още 120 линейки, след като процедурата за общо 400 линейки беше обжалвана няколко пъти, включително и от Турция.
Според информация, цитирана от БНТ, линейките във Варна правят по над 700 000 километра пробег годишно. Увеличават се случаите на линейки, които аварират дори по време на движение, а това е допълнителна опасност и извън опасностите на поредния спешен случай. Отделно лекарите се оплакват, че няма достатъчно съвременна апаратура в линейките. А спешните медици са все по-натоварени, защото се налага да поемат случаи за лични лекари. Освен всичко друго, "Спешна помощ" във Варна транспортира и биологичен материал до София в случаи, когато става въпрос за донорство. Няма как да стане с магическа пръчка, важното е, че се финализира проектът, коментира д-р Мирослав Ненков, бивш служебен здравен министър и бивш зам.-здравен министър. Според него, винаги ще има лекари в "Спешна помощ", но те никога няма да стигат, защото натискът върху тях е огромен. По въпроса с ангажираността на "Спешна помощ", Ненков разказа, че е имало обсъждане линейките да карат директно в болница, а не да има "лечение на място". Политически обаче е трудно, посочи лекарят. И е категоричен, че "Спешна помощ" не бива да лекува вкъщи. Докъде стигнаха нещата с парамедиците не мога да кажа, но ако тази система се задейства, тогава задължително отиваш в спешно отделение в болницата. И уточни, че например в Англия като отидеш по спешност в болница и се окаже, че не си спешен случай, те таксуват. Но тук, от една определена общност не могат никакви глоби да се съберат, подчерта Ненков, според когото не можеш да въведеш нещо, което част от обществото ще сметне за несправедливо.