Мярката "домашен арест" - контролира ли някой спазването ѝ?

Снимката на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков на вечеря в столичен ресторант, докато е под домашен арест, постави на дневен ред въпроса за това кой и как контролира спазването на наложената от съда мярка за неотклонение.

В студиото на Нова ТВ адвокатът и бивш съдия Ивета Анадолска заяви, че този контрол е изцяло отговорност на МВР.
„Би трябвало полицаи да проверяват по различно време на денонощието дали подсъдимият си е у дома. Когато се подава молба за разрешение на лицето да напусне жилището си, тя трябва да бъде придружена с някакъв медицински документ или най-малкото – бележка за записан час при даден лекар. А самото разрешение важи за конкретен ден и часови пояс”, заяви Анадолска.

Според нея трябва скоро да се въведе системата за поставяне на гривни за проследяване на подсъдими. Тази възможност се обсъждала от около две години, каза още юристът.
Бившият директор на ГДБОП Тихомир Стойчев пък смята, че опасните престъпници, пуснати под домашен арест, би трябвало да бъдат контролирани постоянно.

„От години се занимаваме с Ценко Чоков. Превърнахме Галиче в столица на съвременна криминализирана България”, каза още Стойчев.