Наши сънародници внесоха протестна декларация срещу отнемането на деца в Норвегия

Представители на българската общност в Норвегия внесоха протестна декларация срещу незаконното и брутално отнемане на наши деца в Скандинавската държава.

Това стана преди няколко дни в град Кристиансан, става ясно от съобщение на Димитър Щерев до медиите.

Тогава Валентин Желев - админ на българската общност в Норвегия, Александър Желев - админ на българската общност в Норвегия и Николай Николов - председател на "Асоциация на бащите в България", входираха декларация от 7 страници. Те я предоставиха на шефовете на БАРНЕВЕРН в Кристиансан - Monnica Brunner и Heidi Salvesen.

В едно от точките в декларацията, те информират норвежките власти, че българския народ е много чувствителен на тема грубото отнемане на деца от родителите и тяхното насилствено асимилиране. България е била 500 години под османско робство. Османците са отвличали български деца, за да ги направят еничари, но дори и тогава османците са били много по-човечни и милозливи от сегашните норвежки бюрократи - отнемали са само по едно дете на многодетно семейство.

На срещата в офиса на БАРНЕВЕРН българската общост поиска да се договорят методи за съдействие от страна на България при случаи с наши деца в Скандинавската държава.