Идея: Страните - членки на ЕС, които не искат мигранти, да плащат

Правителствата на страните - членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти, да плащат, за да бъдат освободени от системата за подялба на новопристигналите сред държавите в Съюза.

Това предлагат Франция и Германия в опит да решат ожесточените спорове около миграцията. Подобна мярка ще ускори напредъка на реформите по правилата на ЕС за получаване на убежище преди изборите за Европейски парламент през май, съобщиха европейски дипломати.

Целта на мярката е да се намалят разликите между държавите в Централна Европа, които се страхуват, че тези промени биха могли да насърчат пристигането на още по-голям брой емигранти, особено такива като Италия, през която огромен брой търсещи убежище стигнаха до Европа и която, според настоящите правила, е отговорна за настаняването им. Според документа, който циркулира между министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Брюксел, публикуван от агенция Ройтерс, страните, в които имигрантите първоначално са влезли, биха били отговорни около 8 години, по-малко от 10-те години, които предложи Берлин. Германия прие най-много хора, стигнали в Европа през Гърция и Италия.

И като друга отстъпка за Рим би трябвало да има специално правило за хората, пристигнали след като са спасени в морето - италианското популистко правителство отказва да позволи кораби с имигранти да влизат в техните пристанища.

Правителствата ще запазят задълженията си да приемат търсещи убежище от други страни на ЕС, но ще има изключение, ако страните предприемат "алтернативни мерки на солидарност".

Това означава, че тези страни би трябвало да се включат към бюджета на ЕС или да платят за проекти за развитие в Африка, смятат дипломатите, което би сложило край на разделението между страните от ЕС като Германия, която е готова да приеме имигранти, и източноевропейски страни като Унгария, която отказва да гарантира убежище. В документа се посочва, че ЕС би трябвало да има подходящ механизъм, за да се избегнат ситуации, в които всички правителства на ЕС биха избрали да платят, за да се измъкнат от отговорност и че би трябвало да се създаде осемгодишен период за какъвто и да било ангажимент.

Германия, Франция и Холандия преди търсеха солидарност от всички страни-членки на ЕС, но сега са по-отворени към възможността другите страни финансово да се изключат от схемата за разпределение на мигрантите, както първоначално предложи Европейската комисия през 2015.

Вероятно и за това политическо споразумение ще бъде необходимо време, смятат дипломати, особено поради това, че унгарският премиер Виктор Орбан и евроскептичното италианско правителство изградиха политическия си имидж върху антимигрантската политика.