Издирван с ЕЗА поискал сам да се предаде, казали му да отиде след 10 дни

Специализираният съд пусна от ареста Евлоги Станоев, защото, според съда, срещу него няма нито едно доказателство, че е ръководел канал за контрабандни цигари за милиони, съобщава БНТ.

От септември Станоев е издирван с европейска заповед за арест, но той се предаде сам в присъствието на адвокат. Всичко тръгна след като в края на август спецполицаите обявиха, че са разкрили четири свръхмодерни фабрики за незаконно производство. Според прокуратурата месечният оборот на групата бил около 10 милиона лева.
В съдебната зала стана явно, че соченият от разследващите за организатор на фабриките Евлоги Станоев още в края на ноември изпратил молба чрез адвоката си, че иска да се яви в прокуратурата. Оттам му посочили, че това може да стане чак на 10 - ти декември. Съдията изрази недоумение защо се е чакало толкова, съобщава още БНТ.
В съдебната зала обвиняемият Станоев, известен още като Голямата Бирма, заяви, че никога не се е укривал. Докато бил издирван, той ходел на работа и бил вкъщи.
Според съда на този етап няма нито едно доказателство, което да уличава Бирмата като ръководител на организирана престъпна група за производство, съхранение и разпространение на цигари. Името на обвиняемия се споменавало само в показанията на двама свидетели, които изказали единствено предположения. Съдията прецени, че няма опасност Бирмата да се укрие и той беше освободен незабавно от ареста. Прокурорът е отказал коментар.