Парите в сейфа на главния секретар на ДАБЧ били над половин милион лева

Не близо половин милион, а над половин милион лева държал главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов в сейфа си, уточниха днес от прокуратурата.

Банковата касета беше иззетата на 13 ноември, а Томов се намира в ареста заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев и още едно лице, обвиняеми по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

"При извършеното щателно описване и преброяване на банкнотите, съхранявани в касетата, както и остойностяването на валутите (евро, долари, британски паундове) в български лева, съобразно актуалния валутен курс на БНБ, е установено, че общата равностойност на иззетите парични средства е 563 936,93 лева. Предварителните данни, огласени на 20 ноември, сочеха, че приблизителната левова равностойност на иззетите средства надхвърля 427 000 лева", уточниха от държавното обвинение. На 29 октомври при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни, документни измами и подкупи, подчерта тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев. По-късно премиерът Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.