БСП предлага заплатите на депутати, министри и президент да се намалят

"Заставаме твърдо против увеличаването на заплатите на депутати, министри,, президент, да не изреждам всички. 

Ще внесем предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП, съобщава Actualno.com. По думите ѝ това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.
„Това представлява 18% увеличение на доходите“, каза Нинова. „Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман“, каза Нинова.
По думите ѝ в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", каза още Корнелия Нинова.

"При положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите и доходите на останалите хора. На кого досега заплатата или пенсията е нараснала в 18%? Къде по света заплатата нараства автоматично,без оглед на производителност на труда, резултат и т.н.?", попита Нинова. Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите. Два пъти правим такова предложение. Едното беше в началото на това Народно събрание, втори път го правихме през април месец. И двете бяха отхвърлени. Сега го внасяме и трети път. Последователни сме в това, но не се справяме. Ето и аз го казвам. Не се справяме с тази битка. С всички аргументи, които даваме, за това внасяйки го се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите“, допълни Нинова и посочи, че вярва в чувството им за справедливост.

„Да излязат и да заявят позиция. Знам, че те не могат да внасят законопроекти. Ето ние го внасяме, но имаме нужда от морална подкрепа, защото тази битка я водим отдавна. Опитах се да я превърна в лична. Всяко увеличение, което се получава, го дарявам на болни хора, за да дам личен пример, но не се справяме“, допълни още лидерът на БСП. Нинова се обърна и към управляващото мнозинство: "Това, което правим е ритуално самоубийство. Десетки хиляди хора са ти на улиците със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент". По думите ѝ това е все едно си слагаш въжето пред тези хора и чакаш да ти ритнат стола. „Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука“, заяви още Нинова.