Светият синод се събира извънредно заради въпроса с автокефалията на украинската църква

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще проведе извънредно заседание в Троянския манастир по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква, предаде агенция "Фокус".
Снимка: Pixabay

На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на специалната комисия са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни началникът на отдел "Връзки с обществеността" към Светия синод, протойерей Николай Георгиев.

Разколът в православния свят вече е факт - Руската православна църква реши преди дни да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия.  Причината е отмяната на прогласеното през 1686 г. върховенство на Московската патриаршия над Киевската митрополия и началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква.

Историческото решение, което може да се нареди сред няколкото големи разцепления в християнски свят, бе взето в Минск. Това първо по рода си изнесено заседание на Светия синод на РПЦ се проведе броени дни след срещата в Могильов на президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко на 12 октомври.