С кворум на ръба: НС прие бюджета на здравната каса на първо четене

Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за 2019 г.

„За” гласуваха 108 народни представители, 62 – „против”, а въздържалите се са 10.

Заседанието започна трудно и кворумът беше на ръба. Регистрираха се 122 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". Както по-рано се заканиха, БСП и ДПС бойкотираха регистрацията и се регистрираха едва по-късно – по време на дебатите, съобщава БТВ.

Управляващите използваха парламентарни хватки, за да ги накажат – поискаха поименна проверка. От мнозинството настояха нерегистриралите се депутати да не получат и парите си за транспортни разходи за деня. Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за 2019 г.

„За” гласуваха 108 народни представители, 62 – „против”, а въздържалите се са 10.

Заседанието започна трудно и кворумът беше на ръба. Регистрираха се 122 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля".


Както по-рано се заканиха, БСП и ДПС бойкотираха регистрацията и се регистрираха едва по-късно – по време на дебатите.

Управляващите използваха парламентарни хватки, за да ги накажат – поискаха поименна проверка. От мнозинството настояха нерегистриралите се депутати да не получат и парите си за транспортни разходи за деня.

"Нерегистрирането ни за кворум продължава. Няма как с нашите гласове и давайки кворум, да се приемат решения, с които ние не сме съгласни. Парите не ни интересуват. Ние така или иначе сме казали – когато отсъстваме, не искаме заплати", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Опозицията остро разкритикува финансовата рамка на Здравната каса за следващата година с аргумента, че тя няма да предложи по-качествено здравеопазване.

"Преосмисляне на така наречените направления – ето тук няма никакво място за лимити и ограничения, защото сега сме скъпи на триците и щедри на брашното", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на ДПС Нигяр Джафер. "Системата е болна и ние и обсъждаме един бюджет, който не ни представя никаква сериозна философия за лечението на тази болка", заяви от своя страна Георги Михайлов от БСП.

Според здравния министър с увеличението от 490 милиона лева бюджетът на Касата за догодина е в полза на пациентите, защото ще подобри достъпа им до здравеопазването.

Депутатите приеха на първо четене и закона за Държавното обществено осигуряване. Той предвижда увеличение на пенсиите с 5,7% от средата на следващата година, като таванът им остава, но се увеличава на 1200 лв. Предвижда се и увеличение на минималната работна заплата на 560 лв., както и увеличение на максималния осигурителен доход на 3000 лв.

Дебатът за парите на общественото осигуряване също премина под знака на остро политическо противопоставяне. Ябълката на раздора стана увеличението на пенсиите. Крум Зарков от БСП упрекна управляващите, че последното преизчисляване на пенсиите е било през 2008 година. Междувременно заплатите на народните представители били увеличавани няколко пъти. Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" опонира на социалистите, като попита къде са били те, когато Патриотите предлагаха вдигане на минималната пенсия до 300 лева.

Утре работата на депутатите ще продължи с гледането на републиканския бюджет.