Оставиха под домашен арест подкупния варненски надзирател

Бившият инспектор социална дейност и възпитателна работа от Затвора във Варна Явор Драгнев, обвиняем за това, че давал положителни становища за "условно предсрочно освобождаване" срещу подкупи, остава под домашен арест.

Това реши състав на Апелативния съд в морската столица, съобщиха от съда.

Бившият служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) търпи "домашен арест" от края на август тази година, когато му бе повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от лица, изтърпяващи различни по размер наказания в Затвора във Варна. Професионалните задължения на обвиняемия са били превъзпитание на затворниците, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им. В хода на следствените действия били събрани доказателства, че той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода. Затворниците заплащали за предстоящите действия на инспектора чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с лишен от свобода, привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия. Престъпното деяние е тежко умишлено по смисъла на закона, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. Инспекторът е освободен от длъжност.

Междувременно, на 31 август прокуратурата във Варна внесе протест срещу определението на Варненския окръжен съд. Според Окръжната прокуратура във Варна съществува реална опасност Драгнев да се укрие и да избегне реализирането на наказателна отговорност спрямо него, независимо от семейното му положение и трите му деца.

Пред въззивната апелативна инстанция обвиняемият поиска да получи възможност да работи, за да издържа 5-членното си семейство. Той декларира, че ако бъде осъден е готов да понесе наказанието си, но в настоящия момент би искал да е полезен на близките си.

Варненският апелативен съд обаче потвърди като правилни и законосъобразни всички основания на Окръжен съд – Варна, с които е била потвърдена първоначалната мярка за неотклонение "домашен арест". Три месеца след привличането на Явор Драгнев  като обвиняем няма доказателства, които да разколебаят обосновано предположение, че той е съпричастен към престъпната дейност, която се отличава с висока степен на обществена опасност. Чистото съдебно минало на обвиняемия, постоянният му адрес и семейното му положение и на този етап от следствените действия са основание за извода, че няма опасност, ако е под "домашен арест", да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.