Застрахователи плашат с "Гражданска" за 1000 лева, ако не се сложи таван на обезщетенията

Над 1000 лева „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България.


От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.
„Ние не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, коментира в ефира на БТВ Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.
По думите й много по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект. „Човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата – в целия свят има методиката за изчислението му”, уточни Нестерова.
„Практиките са ужасяващи – като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна”, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.
Според нея предложените от Менда Стоянова лимити на обезщетенията са кризисна мярка, а лимитите трябва да временни, докато се изработи методика за тези обезщетения.