По 10 лева на мирянин ще получават религиите

По 10 лева на мирянин, а за такъв се счита всеки, който при последното национално преброяване (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за вярващ и последовател на дадена религия - това е държавната субсидия, която ще се отпуска на вероизповеданията в България.

Сумата представлява основата на договорката между лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по Закона за вероизповеданията, преди той да мине на второ четене. По този начин православната вяра т.е. Българската православна църква ще бъде субсидирана с около 43 млн. лева (православните християни по преброяването на НСИ са 4 374 135 души), а ислямът т.е. Главното мюфтийство - малко над 5,7 млн. лева (мюсюлманите са 577 139 души). Досега имаше таван на държавната субсидия - не повече от 15 млн. лева.
В стария проект бяха предвидени пари само за двете религии с най-много последователи - православните християни и мюсюлманите. След редакцията на законопроекта са заложени и средства за останалите - протестанти, католици, грегорианци и други, които бяха пренебрегнати в предходния. Сумите за тях ще се определят всяка година със Закона за държавния бюджет. Старият вариант на проекта за изменение на Закона за вероизповеданията предвиждаше от бюджета да се плащат около 16 млн. лв., сега с новите редакции сумата набъбва над 3 пъти. Има и вратичка за отпускане на допълнителни пари над годишната субсидия, ако има обществен интерес за това, пише в. "24 часа". Парите за религиите ще се отпускат на 4 транша - в края на месеците април, юни, септември и декември. Държавната субсидия ще бъде целева - за заплати на свещенослужители, персонал и капиталови разходи. Парите ще постъпват по специална банкова сметка. Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет ще може да иска справки и счетоводни документи за извършените разходи. Там ще се подават и докладите за парите. Ако към края на годината в специалните сметки има неизразходвани средства, те ще може да се харчат през следващата заедно с новата субсидия. Максималните заплати на духовниците трябва да са колкото средната заплата на педагозите, пише в новия законопроект. Това означава, че свещениците ще получават най-много 1080 лева, според данните на НСИ. Служителите в храмовете ще получават не повече от средната заплата на държавните чиновници, или 870 лв. Отпада и пълната забрана да проповядват чужденци, за която настояваха от "Обединени патриоти". Чужденци ще могат да го правят, ако са постоянно пребиваващи в България. За да се регистрира ново вероизповедание обаче ще трябват 10 пъти повече подписи, отколкото досега - 3000, а не 300. В момента например юдаистите са само 700 души официално, последователите на арменската църква са 1715, а будисти, кришнари и хидуисти са още по-малко.

Свещениците от всички религии трябва да бъдат вписани в специален регистър и да имат издадено удостоверение от централното ръководство, предвиждат част от редакциите в законопроекта. Тепърва ще се изяснява да остане ли забраната за религиозни дейности извън специално предвидени за това сгради.