След седмица няма да помним коя е Виктория Маринова

Жестоката смърт на младата журналистка от Русе Виктория Маринова се превърна в поредния повод цяла България да се обедини.

В омраза, празни закани, фалшиви обещания, изпразнен от съдържание патос. След седмица ние няма да помним Виктория Маринова. Както вече не помним катастрофата с автобуса край Своге, взела 20 живота.
Насилствената смърт на млада майка е брутална за понасяне новина, но в случая с Виктория в историята превес взе професията ѝ на журналист. Истерията, породена от едно - единствено предаване, преразказващо какво всъщност са свършили други разследващи журналисти, е плашеща. Усилията на Виктория, екипа ѝ и цялата телевизия да дадат трибуна на разследващите огромни далавери са наистина достойни, но и безопасни - разкритията бяха оповестени месеци по - рано. Информацията, разпространена от разследващите, също сочи за нещо много по - различно  от поръчково убийство на журналист.
Тракането по клавиатури и леенето на крокодилски сълзи излезе извън България, но с нищо няма да помогне на разследването. За семейството и детето на жертвата също се забрави окончателно - те са фонът за иначе изключително загрижената гилдия, която вече организира и бдения. Нямаше въпроси къде са камерите на това доста посещавано в Русе място, защо няма полицейски патрули в района на парка, бори ли се някой изобщо с битовата престъпност.
Ако някой, освен физическият убиец, има вина за смъртта на Виктория, то това е именно обществото. Не властта, не тези, които точат еврофондове и печелят обществени поръчки по втория начин. Виновни сме ние, които не настояхме в този и всички други  паркове да има камери, ние, които не излязохме на улицата, за да поискаме реални мерки срещу престъпността, срещу неадекватните наказания, срещу калпавите закони, корумпираните полицаи...
Сега жертвата ни беше Виктория Маринова - журналист. Убийството ѝ се разследва от МВР под ръководството на Младен Маринов - главна действаща фигура в едни от най - големите провали на ведомството за последните години. Назначението му беше бурно коментирано и осъждано седмица. И забравено.
Автор: Силвия Неделчева