Турската армия тръгва срещу терористите източно от Ефрат

Турция скоро ще започне мащабни операции срещу терористите източно от река Ефрат в Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Дейли Сабах“.

Турският държавен глава посочи, че подготовката и плановете на турските въоръжени сили са приключили. По думите му скоро турската армия ще насочи мерника си към терористите, действащи на сирийска земя. Това ще е поредна операция на Турция в съседна Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.

В предишните си военни операции, Турция прочисти районите близо до своята граница от присъствието на бойци на Кюрдската работническа партия и въоръжените й сирийски крила. Турската артилерия вече обстреля позиции на сирийските кюрдски отряди в района на Зор Магар. Сирийските кюрдски милиции контролират обширна зона източно от река Ефрат.

Голяма част от териториите източно от Ефрат са контролирани от кюрдска фракция, която получава помощ от САЩ и която Турция разглежда като враг и заплаха за националната си сигурност. Още след приключването на предишните си операции в Сирия, турските въоръжени сили намекнаха, че предстоят нови офанзиви срещу кюрдските милиции. Това доведе и до напрежение с Вашингтон.