Коледните базари в Белгия стават зимни, за да няма дискриминирани

Празничните декемврийски базара, организирани традиционно в редица белгийски градове, вече няма да се наричат коледни, а зимни.

Причината да се премахне асоциацията с Коледа е хората от други вероизповедания да не се чувстват дискриминирани.
Първо решението си обяви управата с Брюж, мотивирайки се, че така хората, които не са християни, няма да бъдат "отблъсквани". На базара все пак ще има коледно дърво и традиционната за католическите страни сцена с раждането на Христос в яслите.

Други големи белгийски градове като Брюксел, Гент, Антверпен и Хаселт също ще последват примера на Брюж и ще изключат Коледа от имената на базарите си. "Криворазбрана толерантност" - така представители на най-голямата белгийска партия - националистическия Нов фламандски алианс, нарекоха решението на местните власти. Организаторите пък се оправдават, че по този начин искат да рекламират повече другите си атракции - като зимните пързалки и виенските колела, които не били свързани с празника.

Един от десет жители на Белгия вече не е белгиец. В големите градове като Брюксел и Антверпен хората, които не са родени в страната, достигнат до 40% от населението. Сред чужденците най-много са мароканците и турците.