Варненски мотористи поискаха справедлива присъда за смъртта на млад мъж от града

Десетки представители на мотообществото и членове на клубове във Варна се събраха този следобед пред сградата на Окръжния съд.

Поводът е  съдебно решение, оневинило шофьор, който причини смъртта на млад техен колега. В негова памет те "блокираха" съдебната сграда с каските си и поискаха адекватно наказание.
На 8 - юли 2017 година около 20:00 "Хюндай Теракан" отнема предимството на Денислав Ников. Катастрофата става в центъра на града на  кръстовището на булевард „Владислав Варненчик“ и ул. „Г. Бенковски“. Индонезиецът с холандски паспорт Ван Ееде Ролф Едуин възнамерявал да направи ляв завой  към улица "Д - р Пискюлиев", когато блъска "Хонда" - та на Денислав. Младият мъж почина на 29 - ти юли от раните си. Обвинителният акт за катастрофата беше внесен в началото на годината и от него става ясно, че чужденецът е "имал обективната възможност да види движещия се по булеварда мотор "Хонда" - CBR 600". Съдебната експертиза твърди, че загиналият Денислав е управлявал мотора си с 82 км/час при ограничение 50 км./час. Двамата шофьори са се движели при зелен сигнал на светофарната уредба, но жертвата е била на пътя с предимство. След кръстовището, където стана тежкият инцидент, има знак,който забранява преминаването на мотористи. Въпреки че катастрофата е станала преди него, магистратите от Окръжен съд - Варна приемат, че забраната е нарушена и така Денислав е съпричинил смъртта си. На първа инстанция шофьорът на джипа получи година условно, а през следващата седмица се очаква и решението на Апелативния съд в Морската столица
На протеста присъства и почерненият баща.

"Това, според мен, е смехотворно, защото забранителният знак се нарушава, след като го преминеш", заяви Николай Ников. Той изтъкна още, че не приема и съдебната експертиза за скоростта. "С посочените скорости колата е трябвало да напусне кръстовището за 3 секунди, а синът ми да е на 50 метра от автомобила, който му отнема предимството", изчислява Николай Ников. По делото не са изискани навреме и записите от уличните камери. Тази възможност е съществувала, но кадрите вече са унищожени.
Дали протестите ще продължат ще стане ясно след решението на въззивната инстанция. Днес пред сградата на съда присъстваха и майки на деца с увреждания, чиито протести мотористите във Варна активно подкрепят.
Автор: Силвия Неделчева