Главният прокурор призна, че обществото има основание да не вярва на провоохранителните органи

"Огромната част от обществото има своето основание да гледа с недоверие на правоохранителните органи, но поне в този случай колегите ми си свършиха бързо работата. 

Бързото разкриване е резултат не на натиск, а на професионална работа", това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия относно ниското доверие към институциите, проявено при убийството на Виктория Маринова. Във връзка с коментарите от медии и представители на европейски институции Сотир Цацаров смята, че е бил задействан "преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност".
По думите на главния прокурор, разследващите убийството на 30-годишната жена в Русе работят основно по версията за спонтанно нападение."Нито аз, нито колегите ми, които работят пряко по разследването на престъплението, сме изключили пряко някоя от версиите. В началото версиите бяха три – и спонтанно нападение, и поръчано, както и за нападение, което е пряк резултат от журналистическа дейност. Тази последна хипотеза досега не намира опора в доказателствата. Нито втората. Работи се основно по версията за спонтанно нападение, извършено от Северин", обясни Цацаров.
Главният прокурор допълни още, че при разпита пред германските власти Северин Красимиров не отрича извършеното убийство. "Той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство", каза Цацаров. Според него обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.  Той посочва, че няма информация, която да сочи предизвикване от страна на жертвата. "Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство", обясни главният прокурор.
"Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров.
Главният прокурор коментара и казуса с граничарите от Бургас, обвинени от турски съд за убийство на бракониер в морето през 2008 г. И днес в Бургас ще има протест в подкрепа на граничарите."Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита" , заяви Цацаров.
"Не можем да говорим в никакъв случай за предаване на българските граждани на турската страна. Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция", категоричен бе той и допълни: "Проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни".