Варненски мотористи излизат на протест след спорно съдебно решение, оневинило убиец на пътя

Варненски мотористи организират протест след спорно съдебно решение, оневинило чужд гражданин, блъснал и убил техен колега в центъра на града.
Снимка: Архив

Тежкият инцидент стана през 2017 година, а магистратите са открили "многобройни" обстоятелства, смекчаващи вината на индонезиеца с холандски паспорт, отнел предимството на Денислав.
Протестът ще се състои на в 15:00 часа на 11 - ти октомври пред Варненски окръжен съд.
Публикуваме позицията на мотообществото без редакторска намеса.
Ние от Варненско мото общество и регион Варна ще поставим каски пред съда в знак на протест и с цел да привлечем вниманието ПО МИРЕН ПЪТ на правораздавателната система върху поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя!!!

На 08.07.2017г. още един живот бе отнет на пътя! Младият Денислав Ников от Варна му бива отнето предимството от Хюндай Теракан управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - Индонезиец с Холандски паспорт. В следствие на настъпилото ПТП, по късно на 29.07.2017г. Денис почива от нараняванията в болницата.
Разбира се следва обвинение, което е ПОРЕДНАТА ПАРОДИЯ на правосъдие в нашата държава!!!
Основния проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам. Окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи.
НЕ Е НАПРАВЕНО С НАЙ-НЕЛЕПИ ОБЯСНЕНИЯ:
разследващия полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището и когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!!!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скороста на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва ИЗРИЧНО с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство.
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК(Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото!
За няколко минути, след като прокурора пледира за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМОТО СЪПРИЧИНЯВАНЕ от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача причинил катастрофата при наличие на "МНОГОБРОЙНИ" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства!
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината!!!
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално!!!
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него!!!
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурора в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП(Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е момента да уточним, че СПОРНАТА експертизата казва, че мотора се е движел с приблизително 30км над допустимата, при видимост в този момент 72м.) КАКВА Е ПРИЧИННАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ СКОРОСТТА НА МОТОРА И ОТНЕМАНЕТО НА ПРЕДИМСТВО по смисъла на чл.37 ла.1 от ЗДвП(Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент! Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимия е имал видимост дори отвъд предното кръстовищена което има светофар! Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!
ЗАТОВА НИЕ ЩЕ ПОПИТАМЕ.
ДО КОГА?!
ДО КОГА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ЗА ДА ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ?!
ДО КОГА ЩЕ СМЕ ВИНАГИ ВИНОВНИ В ЛИЦЕТО НА ПРАВОСЪДИЕТО?!
ДО КОГА ЧУЖДИЯТ ГРАЖДАНИН ЩЕ Е ПО ВАЖЕН ОТ ВАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ?!
ДО КОГА ЩЕ ОСТАВАТ БЕЗНАКАЗАНИ ВИНОВНИ ЗА СМЪРТТА НА ПЪТЯ?!

ПРЕМИНА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ НА ДЕЛОТО, В ХОДА НА КОЕТО ОТНОВО БЕ СЪЩИЯ ЦИРК И ПАРОДИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА 11.10.2018г. пред Варненски окръжен съд (пред шадраваните)
в 15:00ч. за да ви попитаме и за да разберат, че не сме слепи за да не видим подигравката със семействата на загиналите и с нас самите!!!
С ИЗЛИЗАНЕТО СИ ЩЕ ИСКАМЕ ДА ОТВОРИМ ОЧИТЕ НА ТЕМИДА И ДА СЕ ПРАВОРАЗДАДЕ СПРАВЕДЛИВО!!!