Обвиниха шефа на агенцията за българите в чужбина като лидер на организирана престъпна група

Срещу председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев бе повдигнато обвинение като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления.

 Той и още над 20 души бяха задържани вчера при мащабна акция в София, Кюстендил и Плевен.
Адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов съобщи за повдигнатото обвинение пред Нова тв. Клиентът му е задържан за 72 часа. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до КПКОНПИ, като задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица.

По случая "ДАБЧ" обвинения са повдигнати на четири лица, сред които са председателят и главният секретар на агенцията, потвърдиха от спецпрокуратурата.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията.

Разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество преди около четири месеца.

В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина, имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са били обиските в Плевен и Кюстендил, освен тези в София.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз. Тарифата била 5000 евро, на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения.

В Кюстендил няма официален офис или представителство на Агенцията за българите в чужбина. Неофициално обаче се знае, че адвокати, юристи, посредници осъществяват дейност срещу заплащане като съдействат на кандидати за българско гражданство или за регистрация, откриване на бизнес и други в града. Коментарите са, че мизата е 50 евро на човек.

Петър Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.