Каракачанов за убийството на Виктория Маринова: Продължавам да съм привърженик на смъртните наказания

"Продължавам да съм привърженик при такива доказани зверски престъпления да има смъртни наказания.

 Не вярвам, че един изнасилвач ще се поправи в затвора", заяви силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия по повод убийството в Русе на 30-годишната Виктория Маринова. Веднага след него "Обединени патриоти" инициираха законодателните промени – при такива случаи да няма съкратени съдебни дела, при които присъдата се намалява след признания на подсъдимия.

Вицепремиерът призна, че обществото не би приело смътно наказание, но настоя, че при тежки престъпления - трябва да има доживотна присъда без право на замяна, защото извършителите не се превъзпитават в затвора.

Запитан дали предлагат и химическа кастрация за насилници, за каквото заговориха депутати от неговата парламентарна група, Каракачанов отговори: "Това е една от идеите, които отдавна се обсъждат - един изнасилвач и убиец няма да се промени в затвора, ще остане същият, а след първите 2-3 години, когато понавлезе в ситуацията, ще започне да го прави сред другите затворници. Но нека тази идея бъде обсъдена от обществото, засега не сме го предложили като законодателна инициатива".

За да се аргументира, той продължи:

"Да вземем пример с Норвегия, където онзи Брайвик уби 56 или 58 деца с автомат, беше осъден на 12 години затвор (присъдата е 21 г. - б.р.) в затвора му дадоха право да учи поредно висше образование и съди държавата, че не му осигурявала бърз интернет. Подобни психопати никога не се излекуват, никога няма да станат нови хора, какво мислите, че ще стане след 7-8 като излезе от затвора - че ще стане един хрисим мисионер на християнската вяра или отново ще тръгне с автомата, като му четете постовете от затвора и идеите, които развива след влязла в сила присъда".

На въпрос защо Норвегия не върна смъртното наказание въпреки този ужасяващ случай, той отговори:

"Не го върнала, както и останалите държави Европа, както и половината американски щати заради тезата за съдебната грешка и невинно наказания със смърт. Това е сериозен аргумент, но говоря за доказани случаи, когато няма никакви такива съмнения, доказано е с ДНК анализи и става въпрос за такъв изверг. Ако не дай си, Боже, се запознаете с подробности от убийството с Русе, може би ще се покъртите до такава степен, че няма да може да спите, защото това, което излиза по медиите, е само едната част, има извращения, които не може нормален човек със здрав мозък, дори дрогиран и пиян, да го направи, такъв човек ще се поправи ли?".

По думите на вицепремиера "този престъпник е продукт на системата, в която в последните 20 години бяха налети, за да интегрираме това малцинство, 1 млрд. лева".

"А ефектът е никакъв, както и в Европа. И тук е големият проблема с това гетоизирано население - и не говоря само за циганите, има и част от българското население, което живее по този начин - не работи и лъже социалната система. Тези хора не са бедни, те си пишат децата болни от епилепсия или астма и вземат по 350-360 лева на дете, събират над 1000 лева на месец, но не живеят почтен живот."

Министърът уточни и какви точно са предложенията - съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян.

"Още през 2016 година предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. "институт за съкратеното следствие". Както виждате опитите да се правим на прекалено либерални и прекалено хуманни в подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюнктура, какъвто е случаят от 2010 година с промяната на НПК и намаляването на присъдите на подобни хора не води до нищо добро. Ако задържаният за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров бъде осъден по тази процедура след като признае вината си, това означава, че той може да получи присъда от 30 години и след 15 -20 години да поиска помилване", каза той.