Затварят всички казина и букмейкърски пунктове в жилищните райони на Албания

От 1 - ви януари в Албания се затварят всички казина и букмейкърски пунктове, разположени в жилищните райони.


Това обяви правителството на страната, предупреждавайки тези, които решат да хитруват, местейки бизнеса в онлайн форми. Мярката е опит за изкореняване на порока, който коства на албанците стотици милиони евро на година и има множество негативни икономически и социални ефекти, пише Tirana Times.
Ограниченията върху могъщата индустрия за спортни залози идва след двугодишно отлагане на прилагането на закон, забраняващ хазарта в централните райони на градовете, които трябва да се преместят в предградията и то на поне 100 метра разстояние от религиозни и образователни институции.

„От 31 декември, всички електронни казина трябва да спрат дейността си според Закона за хазарта. Днешната промяна включва също спортните залози, както и залозите на състезания с коне, кучета и всеки друг вид роби от албанската фауна“, заяви премиерът Еди Рама пред журналистите. „От 1 януари няма да се отворят вратите на обектите за залагания, както вече беше предвидено в действащия закон, и няма да се отворят вратите на електронните казина във всички жилищни райони на 28-те хиляди квадратни километра от Република Албания“, добави той. Правителството анонсира още, че работи над ограничения за онлайн залаганията и веднага ще наложи забрана за рекламиране на хазарта, което, както твърдят от Тирана, до момента се игнорира от медиите.