Където се раждат легенди: Кучета от 5 страни ще се борят за първи места край София

"Legends are made, not born" ("Легендите се създават, а не се раждат") - под това мото в дните 13 - 14 октомври в София ще се проведе второто кучешко състезание, организирано от HD Athletic Dogs Bulgaria.


Мероприятието, едно от малкото по рода си в България, ще събере спортуващи кучета и стопаните им край язовир Искър, а интересът към събитието е огромен.


 Макар и да се провежда едва за втори път, състезанието вече се радва и на международно участие - заявки са подадени от Гърция, Македония, Хърватия, Сърбия.


Спортуващите кучета събират и сериозна публика. Това споделя Александър Дончев, представител на HD Athletic Dogs Bulgaria. Животните се състезават в няколко дисциплини - всяка една от тях е изключително атрактивна за страничните наблюдатели и поражда голям интерес у собствениците на кучета, които не познават добре спорта.


 А дали е добре домашният любимец да спортува, е въпрос, който веднага отпада при вида на животните, нямащи търпение да покажат на какво са способни. Поради чисто силовия характер на дисциплините -теглене , висок скок , дълъг скок, скок на стена и бягане на пътека - атлети са най - често от породите питбул, доберман, ротвайлер.


Ограничения обаче няма и сред трениращите са се нареждали  представители на породата Лабрадор, а край язовир Искър сили с конкуренцията ще мери и Белгийска овчарка Малиноа. За категориите, в които участват, най - често значение имат само килограмите на животните, по -рядко се делят на мъжки и женски. Оценяването на представянето им също не е "традиционно", а  индексово - ако две кучета имат идентични постижения, се пресмята съотношението между тегло и резултат, като така се гарантират обективни крайни оценки.Доста  специфично е и организирането на кучешко състезание, споделя още Александър. Мястото, където животните ще мерят сили, трябва да отговаря на много критерии - да разполага с база за настаняване на собственици и треньори, както и големи, равни тревни площи за състезанията. За второто издание на "Legends are made, not born" неоценима помощ са оказали Bifit - Ka, официален партньор на Julius K9 - най - големият европейски производител на екипировка за кучета. Събитието е подкрепено и от Gallus от съседна Сърбия - фирма, специализирана в производството на спортни принадлежности за четириногите.


Варна също е достойно представяна в кучешките състезания.


 Женският питбул Карина е само на година и 4 месеца, но вече е взела участие в две състезания, в които е спечелила няколко купи, медали и сертификати.


 Както споделя собственичката ѝ Рени, най - доброто постижение е 899 м. за 2 минути бягане на пътека и  3,20 м. скок върху стена. Добро е представянето ѝ и дърпането.


"Реших да я насоча към спорта тъй като тя е хипер активна и има нужда да хаби доста енергия. Това важи за повечето кучета от тази порода. Тя самата, когато разбере че сме на състезание, иска да покаже най-доброто от себе си. Моята работа е да й помогна да го направи", разказва Рени.


И допълва, че режимът на Карина е строг, както при всеки друг спортист - усилени тренировки и режим на хранене. В момента двете се подготвят за участието си в "Legends are made, not born".


 От бебе Карина има треньор - Тодор Ангелов, който също смята, че спортът сега започва да се развива и да навлиза в България. Интересът е голям, но подходящи места за тренировки трудно се намират. Единствената напълно оборудвана за занимания на кучета зала се намира в столичния квартал "Хаджи Димитър" и е на HD Athletic Dogs Bulgaria. Мястото е изцяло съобразено с нуждите на треньорите и кучетата им, има дори и басейн за по - топлите дни. Във Варна обаче се тренира по изолирани поляни, разказва Тодор, а това е особено неудобно, тъй като за подготовката в различните дисциплини са необходими хамути, шейни с тежести, колички. Екипировката също се намира трудно. Така се е родила и идеята на Рени, Тодор и приятеля им Тео за новия магазин "Pet Paradise" във варненския квартал "Чайка". Той ще отвори врати в блок 184 до две седмици, а  там ще може да се поръча всичко, необходимо за трениращото куче, както и да се потърсят съвети за режима и спортуването на домашния любимец. Асортиментът на  храните, предлагани в "Pet Paradise", е специално подбран с грижа за дългия живот и здравето на домашните ви любимци. Там ще откриете и продукти, създадени  за активно спортуващи кучета. Всички артикули са от доказани на пазара марки и на конкурентни цени.