Социален работник от Бон е задържан във Варна по искане на турските власти

България неволно бе въвлечена в сложните германо-турски отношения.

Социален работник от Бон е бил задържан във Варна по искане на Турция, съобщиха германските медии. 44-годишният Мехмет Ю. е задържан при кацане на летището в морската ни столица и е отведен в предварителен арест.

Мехмет Ю. е пристигнал в България за почивка със семейството си в неделя и е задържан още на летището. Според заповедта за арест, издадена от Турция, той е издирван от 9 години за подкрепа на кюрдски терористи. Съпругата на арестувания твърди, че не се знаели за заповедта за арест, а и при многократни пътувания из страни от ЕС не са срещали проблем. Българската полиция обаче показала червена бюлетина на "Интерпол", с която мъжът се издирва.

Турските власти искат мъжът да бъде отведен при тях, като България вероятно ще изпълни желанието ѝ, пише "Зюддойче Цайтунг".

Мехмет Ю. е германски гражданин от 2009 г. Турция обаче не го е освободила от турското му гражданство, така че той има и двата паспорта. Посолството на Германия е в контакт със задържания. Пред немските медии съпругата на арестувания – Гюлчан Ю. е разказала, че в студентските си години съпругът ѝ бил политически активен в Турция, но никога не е имал връзка с терористични организации. Въпреки това през 1999 г. турските власти го осъждат в негово отсъствие на 12,5 години затвор.

През 2001 г. бяга в Германия, където получава убежище. Задържаният е работил за благотворителната организация "Каритас" в Бон и се е грижел за малолетни бежанци.
Материалът е препечатан от "Правен свят"