Директорът на варненската пожарна показа новата техника, получена в дирекцията

„От най-ранна възраст децата трябва да бъдат обучавани за правилни действия при извънредни ситуации”.

Тази теза категорично бе подкрепена от комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН – Варна, който се срещна с представители на средствата за масово осведомяване в Седмицата на пожраната безопасност и защита на населението (10 - 30 септември 2018 г.). Той представи накратко пред тях предвидените във връзка с честванията на професионалния празник дейности - демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона; дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии.
Комисар Тотев показа най-новата противопожарна техника, получена в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и обърна внимание на това, че е осигурена и техническата обезпеченост на служителите, занимаващи се с държавен пожарен контрол, получили нови преносими компютри. Благодарение на ГДПБЗН местната структура се е сдобила с нови компютърни конфигурации за повишаване възможностите на оперативните центрове и диспечърските пунктове и за включването им в автоматизираната информационна система за отчитане на произшествията.
Директорът на РДПБЗН – Варна благодари на всички граждани и бивши служители, които са се отзовали на призива за събиране на материали за музейната сбирка на структурата. Той изтъкна, че около 30 нови експоната предстои да бъдат изложени в най-скоро време, съобщиха още от МВР.
Комисар Тотев изнесе данни за пожарната обстановка през изминалия перид на 2018 г. Регистрираните пожари са 2650, като „не може да се говори за рязка диманика в обстановката”, поясни той . Загиналите при пожари тази година са 5, пострадалите са 18, като за сравнение през същия период на 2017 година загиналите са 6, а пострадалите 39. Затвърждава се тенденцията, че най-много пожари стават в жилищни сгради и в отрасъл „Транспорт”.
Директорът на РДПБЗН – Варна не пропусна да апелира гражданите и гостите на града да бъдат внимателни и отговорни в поведението си по линия на пожарната безопасност.