Започва делото срещу десетокласника и приятеля му, които се опитаха да убият охранител на варненско заведение

Десетокласникът Кристиян Т. и съучастникът му Галин М. са предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за опит за убийство на охранителя в заведение „Гетсби“ Армен А., станал на 28 януари тази година.

Двамата ще отговарят за извършено в съучастие престъпление по член 116, ал. 1, т. 11, във връзка с член 115, във връзка с член 18, ал. 1 и член 20, ал. 2 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Случаят в заведението, в което е имало около 400 посетители, стана публично известен във Варна заради агресията и личността на двамата подсъдими. Въпреки непълнолетието си, Кристиян бил чест посетител в „Гетсби“, а съучастникът му Галин не пропускал да създаде проблеми при всяко свое посещение там, като унижавал персонала и по правило създавал конфликти с посетителите, охранителите. Ходел винаги въоръжен и никога не позволявал да бъде проверен на входа на заведението, както и в нощта на извършеното тежко умишлено престъпление. Пострадалият охранител Армен А. оцелял по чудо и само благодарение на компетентната намеса и усилия на лекарите.

Двамата подсъдими се познавали от спортните зали, където тренирали. След скандал с друга компания те били изведени от заведението. Пред него ученикът държал за краката охранителя, а Галин размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния Армен. Извършил повече от 15 замахвания с нож, а един от ударите попаднал в лявата гръдна половина на охранителя, близо до сърцето. Нараняванията са описани подробно от назначената по делото съдебномедицинска експертиза.

След извършеното престъпление съучастниците в опита за убийство се разбягали. Екип на полицията успял да задържи непълнолетния Кристиян, който бил отведен в болницата. Пред полицаите развил защинта версия, че бил свидетел на намушкване с нож. Първоначално бил освободен, а по-късно привлечен като обвиняем за опита за убийство.

Галлин М. избягал от местопроизшествието с автомобил. Едва на 29 май тази година той е задържан  във варненско казино. След като не се подчинил на разпорежданията на полицейския екип, след преследване с произвеждане на предупредителни изстрели той е задържан.

Макар и с чисто съдебно минало, срещу 17-годишния Кристиян се водят две досъдебни производства за въоръжен грабеж в хранителен магазин и за кражба в съучастие от същия магазин.  Води се и преписка срещу него за увреждане на автомобил, както и за лека телесна повреда по хулигански подбуди, като при задържането му в него е намерен 1,12 г кокаин.

Галин М. е осъждан два пъти от Специализирания наказателен съд за участие в две организирани престъпни групи. Едната под ръководството на Николай Т. по прякор Чирпанския, а другата – на Радослав К. , както и за други престъпления.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. И Кристиян Т., и Галин М. са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.