Отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Безплатна пешеходна туристическа обиколка с професионален екскурзовод на български език, се организира по случай 6 септември – Денят на Съединението на България.
Снимка: Архив

В нея могат да се включат всички желаещи да научат повече за историята и забележителностите на морската столица. Организатори са Туристически информационен център към Община Варна и Съюзът на екскурзоводите.


Място и час на събиране: 10:30 ч., в Туристически информационен център - пл. Св.св. Кирил и Методий /срещу Катедралата/. Времетраенето е около 3 часа. Маршрутът е: Катедрален храм „Успение Богородично”, паметник на Цар Калоян, сградата на Регионалния държавен архив, барелеф на Княз Александър Батемберг, Драматичен театър, сградата на Апелативния съд, пл. Независимост, паметник на арх. Дабко Дабков, архитектурни паметници в района, Дом на архитектите, Католическа църква "Непорочно Зачатие на Дева Мария", Римски терми, Музей за Нова история на Варна, Малки римски терми, Военноморски музей, кораб Дръзки, Аквариум, Планетариум, Фестивален и конгресен център, Градската художествената галерия, Община Варна, Археологическия музей.

Съединението на България е фактическото обединяване на Княжество България с Източна Румелия, обявено през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.
С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено почти без кръвопролития.