Шофьорът, който уби балетиста Мартин Чикалов, никога не е имал книжка

Шофьорът на БМВ, който блъсна фатално балетист от варненската опера, никога не е имал шофьорска книжка. 

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. За причиняване на смърт по непредпазливост в пътно-транспортно произшествие, след което водачът е избягал, Окръжната прокуратура във Варна привлече като обвиняем 25-годишния неправоспособен водач П.З. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата. Повдигнато му е обвинение за извършено деяние по член 343, ал. 3 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.
Тежкият инцидент е станал на 10 септември тази година около 19,50 часа на бул. „Приморски“, близо до кръстовището с ул. „Македония“ във Варна. Водачът на автомобил „БМВ“ П.З. удря велосипедист и напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 38-годишният М.Ч. е починал.
Автомобилът е намерен изоставен на бул. „Цар Освободител“. По регистрационния му номер полицията във Варна установила собственикът, който се оказва неправоспособният П.З., шофирал в часа на инцидента. В резултат на оперативно-издирвателните мероприятия на ОД на МВР 25-годишният водач се е предал на 11 септември в присъствието на адвоката си.
Назначени са експертизи, включително са взети проби от водача за употреба на наркотици, резултатите от които предстои да излязат.
П.З. е неправоспособен водач, никога не е притежавал свидетелство за управление на автомобил. Съставяни са му два акта за управление на МПС като неправоспособен водач – през 2010 г., когато е бил още непълнолетен, и през 2017 г.
В рамките на разследването са разпитани множество свидетели, станали очевидци на пътно-транспортното произшествие, извършено е претърсване и оглед на автомобила под ръководството на прокурор в Окръжната прокуратура.
След изтичане на 72-часовото задържане прокуратурата ще внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.