Тереза Мей даде два месеца на европейските лидери да постигнат сделка за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей призова европейските лидери да се фокусират върху постигане на сделка за Брекзит в близките два месеца, заявявайки, че преговорите няма да бъдат удължавани. 

На официален обяд в Залцбург, където се проведе среща на лидерите от ЕС, Мей заяви, че приоритетите ѝ са запазването на икономическите връзки и спазване на обещанията, дадени на Северна Ирландия, пише BBC.
Основната тема на неофициалната среща в Австрия бе миграцията, но, както съобщи ДПА, лидерите на страните - членки на съюза не успяха да постигнат съществен напредък в изглаждането на различията си.Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса.
Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет. Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатах ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред медията, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза.
Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.
Някои страни се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на Фронтекс - агенцията по охрана на външните граници на ЕС.