Омбудсманът дава на съд кмета на село Хитрино

Омбудсманът дава на съд кмета на Хитрино.

Процедурата е прецедент и ще бъде задействана за първи път. Причината е отказ на информация за изразходването на средствата за възстановяване на селото след експлозията, съобщава Нова ТВ. Почти две години след инцидента все още има хора, които живеят във фургони и неремонтирани покриви.
„Проблемът е, че няма достъп до документите, където се описва какви ремонти са направени и за какви пари. Това, което видях сега, бяха много хора, които вече искаха да говорят. Преди те се страхуваха повече”, коментира Генка Шикерова.
В Хитрино остават неясни критериите кои къщи как да бъдат ремонтирани. Разбивка за стойността на извършените строителни работи няма. Хората нямат копия от договорите и количествено-стойностните сметки, въпреки че трябва да имат екземпляр.
Справка по договорите за строителство на нови къщи показва, че цената на квадратен метър на постройките, финансирани с пари от държавата, излиза около 2000 лева. Въпреки парите и обещанията, в Хитрино все още има строящи се къщи и недовършени ремонти. По думите на заместник-кмета те ще приключат скоро.