Престъпността у нас продължава да расте, докато разкриваемостта спада

С близо 3 на сто са се увеличили престъпленията в страната за последната година спрямо 2016-а, като общият брой на регистрираните престъпления е близо 107 хиляди.

Това сочи годишният доклад за дейността на прокуратурата, който беше подкрепен от мнозинството в Народното събрание. Документът отчита, че високите нива на престъпност са свързани с бедността, обезлюдяването на малките населени места и високата вътрешна миграция към големите градове, съобщава Actualno.com.
Последният доклад на прокуратурата сочи още, че за миналата година разкриваемостта на престъпленията е близо 44 %, което е с близо четири на сто по-малко спрямо 2016. Главният прокурор Сотир Цацаров отчете два основни проблема, превърнали се в трудно преодолими фактори за забавяне на досъдебното производство. "Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причинява забавянето на досъдебното производство. Необходимо е предприемане на мерки на обучение на разследващите полицаи". Главният обвинител призова за изменение в Наказателния кодекс за корупционни престъпления в частния сектор, търсене на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, СРС-та да могат да се използват и при разследване на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и възможността за по-продължителното им прилагане само при организирани престъпни групи. От опозицията в лицето на БСП гласуваха "въздържали се" по доклада на Прокуратурата. Филип Попов хвърли вината за данните в доклада върху управляващите.

"И се запазва криминогенната обстановка в България - безработица, бедност, битова престъпност. Не искате да промените този модел на управление, но за България той е пагубен". Двата доклада за дейността на съдилищата бяха отложени за обсъждане заради неявяване на председателя на ВКС Лозан Панов въпреки, че беше извикан да се яви в пленарната зала.