Русия привика посланика на Холандия заради "шипономания"

Посланикът на Холандия в Руската федерация Рене Джонс - Бос е била привикана в Министерство на външните работи във връзка с "продължаващата антируска кампания по раздухване на "шипономания".

"На 18 септември посланикът на Кралство Нидерландия в РФ Джонс-Бос беше поканена на разговор в МВнР на Русия във връзка с продължаващата кампания за нагнетяване на шпиономания", се казва в официалното изявление на министерството.
По време на срещата от руската страна са подчертали, че "провокирането на медийни спекулации, включително по наболелите международни проблеми, ще нанесе допълнителна вреда на и без това подкопаните двустранни отношения". Най-вероятно причина за действията на Москва е материал в холандския вестник "NRC". В него се разказва за арест в Хага на двама служители на руските специални служби, които имали намерение да откраднат данни от химическа лаборатория в Швейцария. Руският външен министър Сергей Лавров обаче отрече Холандия да е предавала на Москва информация за каквито и да е било руски шпиони.