Варненка изтегли 800 лева от дебитната карта на приятелка

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна предаде 42-годишната Николинка Н. за използване на чужда дебитна карта без съгласието на титуляра – престъпление по член 249, ал. 1 от НК, като деянието е извършено в периода от 23 ноември до 3 декември миналата година.

Това съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимата често гостувала в дома на своя приятелка, където оставала да нощува. При едно от гостуванията Николинка взела дебитната карта на пострадалата заедно със записания на листче ПИН-код. По картата приятелката й получавала детски надбавки и обезщетения за безработица. В сметката имало 1300 лева.

На 23 ноември м.г.от чуждата банкова карта подсъдимата изтеглила 300 лева. На следващия ден се възползвала отново и изтеглила още 200 лева, като променила и ПИН-кода на картата. Същото действие Николинка извършила и на 3 декември, като общата сума на неправомерните тегления възлиза на 800 лева.

Приятелката й решила да тегли пари от банкомат. Устройството обаче отказало да приеме кода. За проблемите с дебитната си карта тя споделила с подсъдимата. Двете отишли до банков клон. Николинка взела картата на приятелката си, за да провери проблема и възстановила ПИН-кода. Така пострадалата успяла да изтегли 200 лева от сметката си.

Обвинението срещу Николинка Н. се доказва от изготвената по делото лицевоидентификационна експертиза. В хода на досъдебното производство тя върнала чрез посредник на два пъти по 300 лева, като и към момента дължи още 200 лева.

Предстои делото срещу 42-годишната жена да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, Николинка Н. може да получи наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години  и глоба до двойния размер на получената неправомерно сума.