2000 лева гаранция за шофьора на автобуса, катастрофирал край Своге

2 000 лева гаранция, вместо домашен арест, за шофьора на катастрофиралия край Своге автобус, в който загинаха 17 души, постанови Софийският апелативен съд.


Магистратите от въззивната инстанция не са съгласни с мотивите на колегите си от Софийски окръжен съд относно постановената от тях мярка за неотклонение – Григор Григоров неправилно е окачествен като обществено опасен, няма и основания да се смята, че ще се укрие, смятат апелативните съдии.

За да променят мярката на Григоров, магистратите са се позовали и на подписка в негова подкрепа от 6300 души и на препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, които ползвали транспортната фирма на шофьора за екскурзии. Освен това след катастрофата Григоров има рана на главата, за което лекар от ИСУЛ му е препоръчал домашно лечение, съобщи в-к "24 часа".

Все пак съдът е отбелязал, че има доказателства за това, че шофьорът на фаталния автобус е виновен за престъплението, в което е обвинен, но тепърва предстои да се изяснят конкретните обстоятелства около инцидента. Особено важни по делото са се оказали разпитите на част от участниците в движението, които са шофирали зад автобуса на Григоров, както и авто-техническите експертизи, които сочели, че причината за инцидента е несъобразената и превишена скорост, вследствие на което возилото е навлязло в насрещното движение.

Григор Григоров е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на други 21 лица. Шофьорът е привлечен като обвиняем в извършване на престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 б. "Б" пр. 2 вр. ал. 1 б. "В" вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс. Максималното наказание, което Григоров може да получи е до 20 години затвор.