ЕС удължи санкциите срещу Русия до 15 - март 2019 година

Съветът на Европейския съюз удължи с още половин година санкциите срещу Русия заради действия, които заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Мярката е в сила до 15 март 2019 година.

Действията включват замразяване на авоари и ограничения на движение на хора, като засягат 155 души и 44 организации. В допълнените към индивидуалните санкции, ще има ограничения в направление в икономическия сектор на страната.

Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха икономически санкции на Кремъл след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна, който срина дипломатическите отношения между Москва и западните страни.

До март догодина остават в сила решенията за запор на имуществото на отговорните за присвояване на украински държавни финансови средства. До юни догодина са в сила забрана за внос на стоки от Крим и Севастопол, ограничения за търговията и инвестициите в някои икономически области, забрана за предоставяне на туристически услуги в Крим или Севастопол, забрана за износ на стоки и технологии. До края на януари догодина са в сила икономически санкции върху търговския обмен с Русия заради неспазването на споразуменията от Минск.