Заради зачестилите инциденти синдикатът на МВР настоява за проверка на новите пожарни

Полицейският синдикат настоява за проверка на новите коли на пожарната.

Причина за искането са са зачестилите инциденти. За проблемните автомобили сигнализираха от Синдикалната федерация на МВР, след като един от тях преди дни се обърна в дере. Инцидентът край Куклен, при който загина 48-годишен пожарникар, а двама бяха ранени, не е заради лоши пътища, нито заради грешка на водача, категорични са от синдиката.

"Притесненията са ни, че е възможно да имат конструктивен проблем. Но категорично отхвърляме внушенията, че е възможно за тези инциденти да бъдат виновни единствено шофьорите на пожарните", каза пред bTV Ивайло Димитров, зам.- председател на СФСМВР. За година и половина с новите пожарни са станали 4 инцидента – в Ловеч, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Пожарникарите признават, че предпочитат да не ходят по произшествия точно с този тип автомобили, тъй като те са нестабилни и създават проблеми. "Много лесно може да загуби управление, тъй като инерционните сили, които действат отзад в настройката заради водата в тези цистерни, лашкат камиона в една посока”, обясни Димитров.
От министерството обаче твърдят, че проблемът не е в колите. "За произшествието, което беше възникнало в Ловеч с пожарен автомобил, причината е нарушаване на правилата за движение от други участници. Причината за ПТП-то в Бургас е несъобразена скорост, а това във Велиок Търново още не е изяснено", коментира пред bTV Росен Петров от сектор „Техника” – ГДПБЗН. Новите пожарни у нас са близо 130, купени са по европрограми и всяка от тях струва по над 300 хиляди евро. "Тези автомобили не са произведени само за България, те съответстват на изисквания и могат да бъдат използвани във всички държави-членки на ЕС”, допълни Росен Петров.

От синдиката настояват да се изясни дали колите имат проблем и кой е одобрил купуването им.