Жителите на Константиново отново излизат на протест заради окаяното състояние на улиците

Жителите на варненското село Константиново излизат на протест заради състоянието на инфраструктурата в населеното място.

Това съобщиха от инициативния комитет в писмо, разпространено до медиите. Публикуваме текста без редакторска намеса.Инициативният комитет на живеещите в село Константиново потвърждава, че на 03.08.2018г. от 10.00 часа, ще проведе мирен протест пред сградата на Община Варна. Ще се съберем въпреки правените в някои медии внушения, че в село Константиново е започнал ремонт на улиците и че дерето се почиства редовно. Във връзка с последното, желая да уточня следните няколко неща. 

- „Ремонтът на уличната мрежа“, (т.е. няколкото запълнени дупки) при „отпуснати 150 000 лева - три пъти повече отколкото през миналата година.“, според Т. Тимов – нач. отдел „Инженерна инфраструктура” към Община Варна, започна на 26.07.2018г. и завърши на 31.07.2018г. (28 и 29 - събота и неделя - бяха неработни дни!) Прилагам снимки от днес – 02.08.2018г., онагледяващи състоянието на улиците след т.нар. „Ремонтът на уличната мрежа“, към момента.

- След наводнението от 2016г., („Дерето редовно се почиства и поддържа, увери Тихомир Тимов“ – цитат от същата публикация) почистване на дерето  е правено „редовно“ само веднъж – през 2017г.

- „Ремонтът на уличната мрежа“ започна, всъщност, два дни след подадено от наша страна уведомление до Община Варна за насрочен протест на 03.08.2018г. и само ден след получено писмо от Мая Манолова - омбудсман на републиката. В последното аргументирано се подкрепят исканията ни като основателни и се иска от кмета Портних да проучи проблемите и се ангажира със срок за разрешаването им. Т.е.  „ремонтът на уличната мрежа“ (кърпежът на дупките – б.а.) няма нищо общо, нито със същността на проблема, нито пред вид няколко годишните ни напразни усилия да бъдем чути е плод на добра воля или някаква форма на управленска далновидност.

- В този смисъл отново припомням исканията ни, за които настояваме пред териториалните и централни органи на изпълнителната власт от години, и за които ще настояваме и на утрешния протест:

o  Укрепване на изровеното след наводнението от 2016г. отводнително дере на селото.
o  Изграждане и възстановяване на неремонтираната от години и напълно разбита след наводнението инфраструктура – улици и мостове;
o  Изграждане на мръсна канализация в селото;