Мисия от ЕП пристига в България, за да се запознае с проблемите с бездомните животни

Проблемът с бездомните животни у нас стигна и до Брюксел. Мисия на Европейския парламент ще пристигне в България, за да се запознае подробно със ситуацията.

 Това стана ясно, след като 18 български неправителствени организации внесоха петиция за по-ефективно законодателство и защита на животните, съобщава Нова ТВ.

България приема Закон за защита на животните още през 2008 г., а от 2011-а престъпленията и насилието над животни са криминализирани. На практика обаче липсва качествен контрол и спазване на българското законодателство, категорични са зоозащитниците.

През миналата година у нас е имало 24 194 бездомни кучета, което е с 1667 по-малко от броят им през 2016 г. Междувременно 15 от общо 265 общини в България все още нямат приети програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. От Столична община обаче смятат, че проблемът с бездомните животни е почти решен.
Контролният орган Българската агенция по безопасност на храните регулярно извършва проверки в приютите. През миналата година са извършени 490 инспекции. Последната такава е била през месец януари.

Докато чакаме от Европа да ни решат проблемите, депутатите от другите държави са сигурни в едно. Необходими са строга регулация, премахване на незаконните развъдници, кастриране и регистрация на всички бездомните животни, както и хуманни условия в приютите.