Борисов нареди да се спре изпълнението на решението за застрояване на "Силистар"

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

Както стана ясно преди дни, общинските съветници в Царево са дали одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар. Предложението на кмета Георги Лапчев е да се изработи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството “Ню Билдинг Естейтс” ЕООД, който, според неофициална информация, да му позволи да го застрои с вилни сгради. Решението противоречи на Закона за застрояване на черноморското крайбрежие, защото община Царево все още не е приела Общ устройствен план, като това не позволява одобряването на частични подробни устройствени планове.