Българи, румънци и африканци работят в почти робски условия в Италия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обяви война на мафиотските мрежи, които използват чужденци, за да работят "на черно" в селскостопанския сектор в страната. 

Това отбелязват местни медии, цитирани от "Фокус".
Изявлението на Салвини бе предшествано от серия пътнотранспортни произшествия в южната италианска провинция Фоджа, при които загинаха 16 чужденци, наети като сезонни работници за земеделските земи.
Според италиански медии, хиляди африканци, но и граждани на Полша, България и Румъния, биват наемани през летния период като сезонни работници. По - голямата част от тях са нелегално пребиваващи в Италия и работят в почти робски условия, изнудвани и експлоатирани са от посредниците, които често са свързани с мафията. 
"Това е проблем с мафията. В провинцията Фоджа има мафиотска престъпност, която смятам да изкореня с всички налични средства - улица по улица, село по село", категоричен бе Салвини на пресконференция в Рим. 
Той обвини "мафиотските организации", че използват неконтролираната миграция, като подчерта, че ако "нямаше хиляди отчаяни хора, които да експлоатират, ще им е трудно да правят бизнес". 
Салвини заяви, че очаква позицията му за спиране на притока на африкански имигранти да даде резултат, но обяви и мерки срещу "вноса на роби" от европейските страни, за което каза, че ще бъде необходимо по - голямо внимание и контрол от страна на колегите в България и Румъния.