ООН: "Ислямска държава" представлява нарастваща заплаха

Терористичната организация "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни.

Това сочи нов доклад на ООН, в който се отбелязва, че глобалната мрежа на джихадистите представлява нарастваща заплаха. Документът е изготвен от експерти и е изпратен до Съвета за сигурност, а в него се посочва още, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия" на ядрото на организацията, която обаче ще има значителен брой поддръжници в Афганистан, Либия, Западна Африка и Южна Азия.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида "продължава да показва издръжливост", като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони".

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва "значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи", посочват експертите.
Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство, според доклада.