Италия иска ротация на европейските пристанища за прием на спасени мигранти

На неофициалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз Италия ще защити идеята за ротация на европейските пристанища за прием на спасени мигранти в рамките на средиземноморската мисия "София", като Франция и Испания се очаква да заемат началото на списъка, предаде АФП по данни на министъра на отбраната Елизабета Трента.


"Предложението е за ротация на пристанищата за дебаркиране, така че Италия да не се нагърбва сама с решаването на проблема, а в него да участват и други страни членки. Още повече, че "София" е мисия на ЕС“, каза Трента.
„София“ стартира през юни 2015 г. след поредица от смъртоносни корабокрушения с мигранти и с хиляди жертви сред тях, разбили се в Средиземно море. Понастоящем европейската военноморска операция "София", която сега е под италианско командване, предвижда всички мигранти, спасени в Средиземно море в рамките на мисията, да бъдат транспортирани до италианско пристанище.
Според в. "Стампа" италианската идея е да се извършва ротация между пристанищата "на страните от ЕС, които имат излаз на Средиземно море - Франция, Испания, Малта и Гърция - като първите две страни са призовани да съдействат повече от останалите".