Пияни турци стреляли срещу посолството на САЩ в Анкара заради изказване на Тръмп

Двамата турци, които откриха стрелба по американското посолство в Анкара от лек автомобил, са действали под въздействието на алкохол, разкри един от задържаните пред разследващите, предаде „Хюриет дейли нюз“.

В ранните часове в понеделник Ахмет Челиктен и Осман Гюндаш произведоха шест изстрела по американската дипломатическа мисия в турската столица. Двамата по-късно бяха арестувани, а американската дипломация благодари на турските служби за адекватните действия.

Ахмет Челиктен разкри и причината двамата приятели да стрелят с огнестрелно оръжие по посолството. „Онази нощ се обадих на Осман и се срещнахме. Пихме алкохол. Говорихме за паричната криза и за американските заплахи към Турция“, разкри арестуваният. Стрелбата бе открита в момент на влошени отношения между Анкара и Вашингтон. Кризата предизвика срив на турската лира.

„Говорихме и за скорошните изявления на Доналд Тръмп спрямо нашата страна. След това станахме гневни и решихме да стреляме по американското посолство, под въздействието на алкохола“, разкри още той. Инцидентът се размина без пострадали. Според полицията няма индикации трето лице да е намесено в атаката. Турското правителство описа случилото се като „провокация“.