Лишен от свобода помагал на подкупния инспектор от затвора във Варна

След акцията по противодействие на корупцията във варненския затвор, проведена на 27 август 2018 г., Окръжната прокуратура във Варна привлече като обвиняем и трето лице, което в момента изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора, съобщиха от обвинението.

Лишеният от свобода действал като помагач на инспектора от варненския затвор, когото умишлено улеснявал в искането на подкуп от други изтърпяващи наказанията си лица. Парите били искани от инспектора, за да изготви становище, въз основа на което лишен от свобода да бъде преместен в затворническо общежитие, а други да бъдат изведени на работа.

До момента инспекторът и другият помагач са задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда на 30 август 2018 г.

Материалите по досъдебното производство са внесени във Варненския окръжен съд със съответните искания за определяне на мерки за процесуална принуда.

За малко повече от месец, 4-ма от 64-и надзиратели в затвора във Варна са задържани и обвинени заради корупция. На 19 юли трима инспектори от варненския затвор, сред които началникът на отделение Николай Тонев, член и на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България, бяха уличени във взимане на подкуп срещу неправомерно пускане в отпуск на затворници и бяха задържани при специализирана акция.