В немските документи вече има трети пол

В регистрите в Германия хората вече ще имат право да се вписват като "различен", след като правителството одобри въвеждането на трети пол.

Със свое решение от ноември Федералният съд на страната постанови на гражданите да се дава право да бъдат вписвани нито като мъже, нито като жени и нареди властите да въведат възможност за посочване на трети пол или изобщо да премахнат графата "пол". Решението дойде след дело по жалба на ищец, чието искане в данните му в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от "женски" на "интерсексуален/различен" или "различен" не било удовлетворено.
Досега друга възможност беше квадратчето за пол да се остави празно, отбелязва АП. Решението да бъде добавено квадратче за трети пол с формулировката "различен" в регистъра на ражданията изисква и парламентарно одобрение. Министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на лявоцентристите - по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция - заяви, че това е "важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска".

В Австрия Конституционният съд постанови през юни, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани хора като лица с различен от мъжкия и женския пол, ако желанието им е такова. Той обаче постанови и че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски.