Противопожарните служби са допуснали фрапиращи грешки в Атика

Разследване откри огромни грешки и пропуски в работата на противопожарните служби и местните власти при борбата със смъртоносния пожар в покрайнините на Атика миналия месец.

 Това съобщава Ekathimerini. Установено е, че въпреки че ръководството на противопожарните служби са били информирани, че огънят се разпространява твърде бързо, не са били изпратени адекватни на ситуацията сили.
Прокурорите, водещи разследването, са получили свидетелски показания, според които високопоставени служители в противопожарната служба не са обърнали внимание на предупрежденията от пожарникари, които са били на място в началото на пожарите. Освен свидетелските показания, прокуратурата разполага с доказателства, показващи, че тези служители са получили обаждания 20 минути след избухването на пожара, както и SMS съобщения, предупреждаващи за сериозните рискове от огъня. Добре информиран източник на гръцкото издание съобщава, че в най-засегнатия район, в началото на пожара са изпратени само четири пожарни. Припомняме, че миналата седмица премиерът Алексис Ципрас заговори за създаване на нова агенция за справяне с извънредни ситуации.