САЩ обявиха, че руски тролове са виновни за големия брой случаи на дребна шарка в Европа

Руски тролове са разпространявали фалшива информация за ваксинациите в социалната мрежа Тутър, за да създадат обществени разногласия.

 Това сочат резултати от американско проучване, цитирано от BBC. Акаунтите на тролове, използвани, за да влияят върху изборите за президент в САЩ, са били вкарани и в употреба за дезинформация за ваксините. Много от тях са публикували про - и анти - мнения, за да създадат фалшиво усещане за равнопоставеност, твърди още проучването. Резултатите са базирани на съдържанието на хиляди постове, направени в мрежата в периода 2014 - 2017 година.
Темата за ваксинациите, по думите на Марк Дрезде от университета "Джон Хопкинс", е използвана от троловете за "вклиняване на проблеми".
"Играейки и за двете страни, те са подкопавали общественото доверие във ваксинациите, излагайки всички нас на риск от инфекциозни заболявания", заключава още Дрезде.
Малко по - рано този месец Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че случаите на дребна шарка в Европа са достигнали рекорден брой, като експертите смятат, че основната причина е отказът на хората да се ваксинират. Броят на децата в САЩ, които не са ваксинирани по религиозни или други убеждения, също расте, твърди проучване от юни.