Оставиха под домашен арест корумпирания инспектор от варненския затвор

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" спрямо Явор Драгнев, инспектор във Варненския затвор, обвинен в корупция.

Същата мярка за неотклонение беше определена и за 27-годишната Мюге Филева, обвинена в помагачество. Третият привлечен като обвиняем в досъдебното производство по случая е Филип Филев – съпруг на Мюге, който в момента изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора.

Според обвинението затворникът посредничел на 41-годишния инспектор и умишлено го улеснявал в искането на подкупи от други изтърпяващи наказанията си лица. Според прокуратурата инспекторът получавал суми от лишените от свобода, за да изготвя становища, въз основа на които затворниците имали шанс да бъдат преместени в затворническо общежитие, да подават искания за "Условно предсрочно освобождаване", а други да бъдат изведени на работа. 

Лишените от свобода заплащали за предстоящите му действия чрез парични преводи към съпругата на Филип Филев - Мюге.

Обвинението е за престъпление по член 301, ал.1 от НК и се наказва за подкуп с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хиляди лева. Спрямо Драгнев съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6-лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или с пробация.

Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

Филип Филев е с присъда от ВОС от ноември 2015г. и в момента изтърпява наказание 9 г. "лишаване от свобода" за въоръжен грабеж, извършен с още двама мъже през март 2012 г.

Защитата на Явор Драгнев поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като обвинението не представило доказателства, че инспекторът има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, има чисто съдебно минало и постоянен адрес. Пред съда мъжът помоли за определяне на мярка за неотклонение, която да му позволи да продължи да се грижи за съпругата си и трите им деца. 

По отношение на Мюге прокуратурата поиска определяне на мярка за неотклонение "домашен арест" предвид чистото съдебно миналото на жената и факта, че се грижи сама за малолетното си дете.

Като разгледа събраните до момента доказателства, съдът прецени че и за двамата съществува обосновано подозрение да са съпричастни към престъплението, за което са обвинени. Според съдебния състав, не е налице реална опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият, за да избегнат наказателната отговорност. Съдебният състав прецени, че в конкретния случай най- подходяща мярка за неотклонение е "домашен арест", тъй като е достатъчно тежка по степен и би могла да обезпечи нормалната работата в досъдебното производство.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.