Великобритания иска да спре свободния достъп на хора от ЕС след Брекзит

Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви, че Великобритания ще настоява за прекратяването на свободата на движение на гражданите от Европейския съюз след излизането на страната от блока, пише „Политико“.

„Не мисля, че свободата на движение ще остане. Премиерът даде ясно да се разбере, че свободата на движение ще трябва да бъде прекратена“, заяви Рааб. По неговите думи сделката с ЕС за правото на достъп е свързана с търговското споразумение, което ще включва „чувствителна дискусия за визите, необходими за улесняване на търговията“.

Попитан относно писмо, публикувано миналата седмица от министъра на финансите на Великобритания Филип Хамънд, в което той твърди, че Брекзит без споразумение може да намали брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство с 10%, Рааб посочи, че е „винаги внимателен спрямо всякакви предвиждания, защото повечето от тях са се оказали грешни“.

През 2016 година близо 52% от британските гласоподаватели гласуваха за излизане на страната на Европейския съюз. След това започна процедура по развода между Лондон и Брюксел, която обаче не върви гладко. ЕС иска да гарантира правата на своите граждани и след Брекзит, но по всичко личи, че Лондон не иска да има свободно движение към Острова.